Глас народен и Зелените ще се явят заедно на изборите за президент
Глас народен и Зелените ще се явят заедно на изборите за президент / DarikNews.bg, архив

ПП "Зелените" и ПП "Глас народен" подписаха Меморандум за съвместно явяване на предстоящите президентски избори, съобщиха от "Зелените".

В него двете партии заявяват, че в условията "на все по-голямо срастване на мафия и държава и налагаща се фасадна демокрация, в която основни политически сили дори не си правят труда да започнат кампания и да се обявят за ясни и конкретни цели, важна стъпка за всички малки формации е обединението около основополагащи и ненарушими принципи."

"Тези принципи се основават на зелените и устойчиви политики. Основни моменти са прозрачност на институциите, опазване на околната среда чрез мораториум върху новото строителство в националните паркове и създаването на Природен парк "Българско Черноморие", граждански контрол и участие, лустрация на бившите кадри на ДС и дълбоки реформи в съдебната система", посочват те.

По някои от каузите общинските съветници на "Зелените" и "Глас народен" вече успешно работят съвместно в Столичния общински съвет на местно ниво, допълва се в съобщение.

Двете партии изразяват готовността си да се борят за тези принципи с конкретни инструменти в рамките на президентските пълномощия и са отворени за подкрепата от страна на други партии, НПО, граждани и граждански групи, които ги припознават и споделят.

Кандидатите на двете партии за президент и вицепрезидент ще бъдат определени и обявени идната седмица.