Селата в община Дупница с проблеми с водата, тока, сметищата и уличното осветление
Селата в община Дупница с проблеми с водата, тока, сметищата и уличното осветление / netinfo

Временната комисия от общински съветници, председателствана от Костадин Костадинов се срещна с кметовете на населените места в община Дупница, за да чуе проблемите в селата, за да бъде изготвена стратегия за тяхното развитие. От казаното от кметовете стана ясно, че проблемите са многократно поставяни и са отдавна известни.


Чести аварии на ВиК мрежата, невъзстановяване на настилките след това, както и проблеми с електричеството, особено в Яхиново, Червен брег и Крайници. „Тока се спира по 7 пъти на ден, горят уреди" каза Силвия Тодорова, кмет на с. Червен брег. Освен това поставените от кметовете въпроси бяха свързани и с подобряване на уличното осветление, извършване на ремонт на площадни пространства, както и на административните сгради на част от кметствата. Кметовете поискаха и да бъде възстановена маркировката, както и да бъдат прочистени коритата на реките. В Крайници например не само от ремонт, но от обезопасяване се нуждае спортната зала, в Червен брег кмета предлага да се работи в посока развитие на религиозен туризъм, като посочи, че в землището на селото има 8 оброчища.

Селата в община Дупница с проблеми с водата, тока, сметищата и уличното осветление
netinfo


Зам. кметът Красимир Георгиев, който присъства на срещата коментира, че проблема с ВиК мрежата, трудно ще се разреши, тъй като засега няма яснота какви средства ще бъдат отпуснати за подобряването на системата. Както е известно на 20 септември община Дупница трябва да бъде приета във ВиК Асоциацията. Що се отнася за уличното осветление, общината се отказва от ЕСКО договор, с какъвто смяташе да подмени всички осветителни тема в селата. Георгиев обясни, че има възможност за 85 % осигуряване на средства по Националния доверителен еко фонд, а съфинансирането от страна на общината ще бъде 150 000 лв., което е по-удачния вариант. За пълната подмяна на уличното осветление са необходими 1 млн.лв. Предстои да бъде възложено енергийно обследване.
Всички предложения и проблеми казани от кметовете на срещата бяха записани. Предстои комисията от съветници да се срещне и с жителите на населените места, след което да изготви стратегия за развитието.