София празнува - Вяра, Надежда, Любов
София празнува - Вяра, Надежда, Любов / Sofia Photo Agency, архив

София отбелязва своя празник - 17 септември, посветен на великомъченица София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

С разнообразни събития ще бъде отбелязан денят на столицата. Началото поставя тържествената сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат връчени почетните отличия на Общината.

От 11.30 ч. в присъствието на президента Росен Плевнелиев и кмета Йорданка Фандъкова  ще се проведе официалната церемония по издигането на знамето на града пред базиликата "Света София". Тогава ще бъде отслужен и тържествен водосвет. През целия ден в софийските паркове ще има забавления за малки и големи. Във всички общински музеи и галерии входът ще бъде свободен.

София е една от най-древните европейски столици. Нейната история може да се проследи до времето на неолита. Следи от няколко неолитни селища са открити на нейна територия. По времето на Римската епоха градът се е казвал Сердика, а император Константин  Велики го е нарекъл "моят Рим".

В началото на 9-и век, при появата на българите идва и името Средец. Близо 500 години по-късно се появява и името София. през 1878 г. градът възстановява българското си име Средец, но по настояване на временното руско управление се записва окончателно името София. През 1992 г. местният парламент определя датата 17 септември за празник на града.

Според кмета на столицата Йорданка Фандъкова София може да се похвали с едно от най-знаковите културни и исторически наследства.

В празничния 17 септември освен забавления в столичните паркове и безплатно посещение в общинските музеи, софиянци могат да се разходят зад кулисите на театър "Българска армия", където е обявен Ден на отворените врати. От 18.30 ч. в Софийската опера ще бъдат връчени Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.