Лекарка поде кампания за закупуване на Локомат за България
Лекарка поде кампания за закупуване на Локомат за България / Дарик Русе
Лекарка поде кампания за закупуване на Локомат за България
89727
Лекарка поде кампания за закупуване на Локомат за България
  • Лекарка поде кампания за закупуване на Локомат за България

Български офталмолог, живеещ в чужбина започна кампания за събиране на средства за робот-Локомат, какъвто в момента няма в България. Д-р Анелия Хохвартер е родена в плевенско, но от 26 години живее във Виена, работи там, но периодично преглежда и в Пловдив. Участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната специалност-пътува на мисии в Йемен, Зимбабве и Етиопия, където изгражда първия очен хирургичен център и обучава персонал. В Етиопия се ражда и романът й „Пътуване“. Лекарката решава парите от продажбата му да отидат именно за тази кампания.

Роботът Локомат се използва за лечение и рехабилитация на заболявания като ДЦП, инсулт, множествена склероза, като целта му е да помогне за възстановяване на двигателните функции. Лечението продължава от 4 до 11 седмици, провеждат се сеанси по 1 час три пъти в седмицата, а след това се извършва поддържаща терапия с робота 4 седмици всяка година. В момента в България има 5 уреда от този тип, но те са с отделни модули и могат да се ползват само от деца до 6 години. Останалите нуждаещи се биват пращани в чужбина. За сравнение-в една Австрия, която е сравнима по територия и население държава с нашата, има общо 26 локомата.

Според д-р Анелия Хохвартер апаратът може да се закупи за 370 000 евро, като в цената влиза 3-годишно сервизно обслужване, доставка и обучение на персонал. В понеделник тя ще представи книгата си в родния Плевен, а във вторник от 17.30 ч. в историческия музей в Русе, следва представяне и в Пловдив. Всеки който желае може да я закупи на място. Средства могат да се даряват и по банкова сметка на името на лекарката.