Патриарх Неофит получи почетен медал
Патриарх Неофит получи почетен медал / Община Видин

Церемонията по връчването на почетните медали, организирана в рамките на честванията, посветени на 200 години от рождението на екзарх Антим Първи, се състоя в Художествената галерия „Никола Петров" във Видин. На нея присъства българският патриарх Неофит. Той пръв получи почетния медал с лика на Антим Първи от видинския митрополит Дометиан. Сред наградените бяха също видинският митрополит, много висши духовници, представители на Българската, Руската, Румънската и Сръбската православни църкви, кметът на Видин Огнян Ценков, областният управител Момчил Станков, учители, журналисти, общественици.

По време на събитието бе извършено валидиране на пощенско-филателно издание на тема: „200 години от рождението на Екзарх Антим I". Главният изпълнителен директор на „Български пощи" Деян Дънешки покани българския патриарх Неофит, видинския митрополит Дометиан, кмета на Видин Огнян Ценков и областния управител Момчил Станков да се включат в церемонията. Пощенската марка е с номинална стойност 0,65 лв., в тираж 11 000 броя и специален пощенски печат. Автор на проекта е художникът Людмил Методиев.

Във връзка с 200-годишнината Регионално управление на образованието - Видин учредява ежегодна награда - статуетка „Антим Първи Видински" за ученик от гимназиален етап на обучение. Тя ще се връчва на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. За 2016 година отличието получи Ивайло Емилов от ППМГ „Екзарх Антим I". То бе връчено от Марийка Василева, началник на Регионалното управление.

По повод честванията, след церемонията се състоя празничен концерт на Ансамбъла за народни танци и песни "Дунав" в залата на Драматичния театър.