Борис Джонсън иска да отклонява лодките с мигранти към Либия
Борис Джонсън иска да отклонява лодките с мигранти към Либия / БГНЕС, архив

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че гледа благосклонно на идеята корабите с мигранти да се отклоняват към Либия, "за да не стигат до Италия" - мярка, която според него ще има възпиращ ефект, предаде Франс прес.

Пред масовия приток на мигранти на полуострова ние в Обединеното кралство сме решени да помогнем на Италия, признаваме, че това е европейски проблем, заяви той на обща пресконференция с италианския си колега Паоло Джентилони във Флоренция.

Виждаме своя дял от работата в това ангажираните в операция "София" британски кораби "Даймънд" и "Ентърпрайз" да съдействат за отклоняването на някои от тези съдове.

Карта на всички страни, критикувани от Борис Джонсън

Джентилони за пореден път подчерта, че въпросът не трябва да се разглежда като проблем на Италия, а като европейски проблем, и отбеляза, че той ще бъде повдигнат и утре на неофициалната европейска среща на високо равнище в Братислава.

Целта на европейската морска операция "София" е да се бори срещу трафика на мигранти по крайбрежието на Либия.

От няколко седмици нейната мисия включва и обучаване и оборудване на либийската брегова охрана, която редовно прехваща съдове с мигранти преди навлизането им в международни води.

Източник: БТА