Училищна медиация в 38 училища в Сливенско
Училищна медиация в 38 училища в Сливенско / Областна администрация Сливен

Училищно посредничество като начин за справяне с насилието стартира в 38 училища в Сливенска област. Вече са обучени 40 учители-медиатори и 24 ученици-медиатори от 9 и 10 клас. В Сливен повече от половината училища имат медиатори, а в четири - две в Сливен и две в Нова Загора имат и учители и ученици - медиатори. Това съобщи началникът на регионалното управление по образованието д-р Бисерка Василева.

Те са преминали обучение при треньорите проф. Татяна Дронзина и доц. Ралица Жекова. Учителите медиатори ще сътрудничат за справяне с конфликтите между родители и учители, семейство и училище, а децата ще помагат на своите връстници да се справят с недоразуменията или проблемите помежду им.

Сливенска област е първа в страната, в която стартира училищната медиация с кабинети. „Училищното посредничество не е алтернатива на административните наказания, доброто на медиацията е, че те учи какво да правиш. Социалните компетентности у децата са онова, което липсва, за да можем да предотвратим насилието вучилището", заяви проф. Татяна Дронзина, която е обучила медиаторите.

Медиацията в училище освен инструмент за решаване на конкретен конфликт е и мощен образователен инструмент, коментира още проф. Дронзина.

Сертификатите на учители-медиатори и ученици-медиатори бяха връчени днес от министъра на правосъдието Екатерина Захариева, Татяна Петкова - областен управител, Стефан Радев - кмет на община Сливен, Лилия Друмева от МОН, Атанас Атанасов - кмет на община Твърдица, Ивайло Енев - заместник-кмет на община Нова Загора.