Е.Захариева: С новия закон за съдебните заседатели се елиминира политическото влияние
Е.Захариева: С новия закон за съдебните заседатели се елиминира политическото влияние / Дарик Сливен

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви в Сливен, че с промените в закона за съдебната власт в частта, касаеща избора на съдебни заседатели се елиминира политическото влияние. Съдебните заседатели са част от съдебния състав. Те са двама от трима. Много сме фокусирани върху случайния избор на съдиите, но в същото време върху случайния избор на трима от двама не сме. Като част от проблемите бяха посочени от съдебните заседатели,"коментира министъра на правосъдието.

Тя е категорична, „че не може да има съмнения за политически натиск върху делата чрез заседателите, или върху самите тях, тъй като те само се предлагат от Общинските съвети, но се одобряват от Общите събрания на съдилищата". Трябва да се положат повече усилия за привличане на нови хора, а това ще стане възможно с новия закон, който позволява съдебните заседатели да получават допълнителни възнаграждения, както и да преминават обучение, уточни още министър Захариева.

Очаква се и Районният съд в столицата да се премести в т.н Военно НДК, а на негово място на Римската стена ще се премести Административния съд - София град.