Висок процент на неграмотност сред лишените на свобода
Висок процент на неграмотност сред лишените на свобода / Дарик Сливен

23% от жените в Сливенския женски затвор са неграмотни, процентът на необразованите мъже, лишени от свобода е още по-висок. Това съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Тя допълни, че затворниците с висше или полувисше образование са едва 10%.. „Профилът на хората, които изтърпяват лишаване от свобода показват, че една от причините е дори липсата на образование. Така , че това една от най-важните дейности", коментира още правосъдния министър.

По думите й образованието има и превъзпитателна роля, предоставя възможност на лишените от свобода да получат нов старт в живота и възможност за достоен труд. 1440 са лишените от свобода, които са в училищата в затворите в страната. От тази година две са паралелките в първи клас в затвора в Пловдив.

В Сливенския женски затвор учениците са 64, 6 са първокласниците, по 7 специалности затворничките ще придобият професионална квалификация. Министър Захариева откри учебната година в единствения в България затвор за жени в Сливен. Тя разговаря с лишените от свобода ученички. Пожела им чрез знанието да постигнат не само желаната свобода, но и независимост.