Кампания за превенция на диабета сред децата започва в Русе
Кампания за превенция на диабета сред децата започва в Русе / снимка:Община Русе

В Русе беше открита кампания с цел превенция на диабет сред децата, организирана от „Национална асоциация на децата и младите хора с диабет“. В рамките на инициативата се проведе обучение на медицинските сестри в здравните кабинети на училищата и детските градини, водено от доц. д-р Радка Савова – специалист по диабетология, педиатрия и ендокринология.

На 10-ти октомври ще се проведе образователна беседа и прожектиране на филм на учениците от всички русенски училища на тема Диабет тип 1 и Диабет тип 2. Асоциацията ще проведе и безплатно изследване на кръвната захар на всички деца, които са заявили желание за това чрез съгласие на родителите им чрез попълнена декларация. Ще бъдат обхванати деца от всички социални групи от шест русенски училища и две детски градини.

 

Участниците в инициативата са: ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Йордан Йовков“, СОУ „Христо Ботев“, СОУ „Васил Левски“, ПГИУ „Елиас Канети“, ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, ЦДГ „Здравец“, ЦДГ „Чучулига“. Изследванията ще се проведат по график от специализирани екипи.