Ролята на училището е не само образователна, но също така възпитателна и социална. Съществуват професионални училища, по изкуствата, профилирани училища. По света обаче има различни и странни учебни заведения. Вижте ги.

Училище за гайдари в Пенсилвания

Училището е основано от американския музикант Ник Хъдсън. След филма „Похитен" (създаден по едноименната книга на Робърт Луис Стивънсън), Хъдсън получава вдъхновение не от пиратските сцени и не от грандиозната фехтовка. Той остава без думи след сцената за двубоя с гайди. През 1990г. отваря врати първото училище за гайдари, директор е Ник Хъдсън.

Училище по отглеждане на райграс в САЩ, Мичиган

В нея учат на всичко, свързано с отглеждането на тревни настилки: настилки за голф игрища, за паркове, за стадиони и др. Завършилите специалисти са много търсени при набиране на персонал за големи спортни съоръжения и др.

Класна стая във варненско училище в потресаващо състояние (ВИДЕО)

Училище за Търсене на общ език в Южна Корея, Пусан

това е най-международното и универсално училище: в него учат както емигранти от различни държави и култури, дошли в Южна Корея за да живеят и работят, така и деца от цялата държава и от целия свят, които имат нужда да се запознаят с културата и езика.

Училище за рязане на месо в САЩ, Оклахома

Обучението в това училище не е толкова лесно, а програмата е доста натоварена.

Плаващото училище в Камбоджа

Учениците в Плаващото училище са предимно сираци, родителите на които за загинали рибари - нещо обичайно за тази местност.

След 25 години новата учебна година - с нов училищен закон

Училище за перфектно опаковане в САЩ, Университет Висконсин

В това училище няма чинове и учебници. Даже е по-скоро като в армията: учат да мислиш само за опаковката, да мислиш като опаковка и за нищо друго.

Училище без дисциплина в Канада

Без оценки, без разписание, без домашни задания - мечтата на всяко дете. Колкото и да е странно, в това училище цари вечен празник на непослушанието. Училището отваря врати през 1972 година.

Вижте още във видеото.