ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!
ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН! / Dariknews.bg, архив

2256 първокласници ще влязат в клас през новата учебна година в училищата в Сливенска област. Децата са са разпределени в общо 110 паралелки, съобщи Йорданка Стоилова, експерт в Регионалното управление на образованието.

1708 от първокласниците ще бъдат на целодневна организация, като са сформирани 75 групи. В община Сливен първокласниците през учебната 2016/2017 г. са 1 510, организирани в 50 паралелки. 1 154 ученици ще бъдат на целодневна организация, 47 са групите.

181 са първокласниците в община Твърдица. Те ще се обучават в 9 и половина паралелки, заради една слята в село Оризаре. 112 ще бъдат на целодневна организация,за което са сформирани 5 групи, уточни Стоилова. В община Котел първолаците са 153, те ще се обучават в 10 паралелки.Почти всички ще бъдат на целодневна организация, в 10 групи. В община Нова Загора има записани 412 първокласници в 21 паралелки. 290 от учениците ще бъдат на целодневна организация, като са сформирани 14 групи.

Първокласниците, чиито семейства отговарят на условията за социално подпомагане, ще получат по 250 лв. еднократна целева помощ за покриване на част от разходите за подготовката за училище. 35 кабинета по училищно посредничество ще отворят врати в началото на учебната година в област Сливен, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието д-р Бисерка Василева.

В кабинетите ще работят учители - медиатори и ученици-медиатори. Предвижда се да бъдат изградени мрежа от медиатори, които да посредничат за разрешаването на конфликти в училище. Вече са обучени 42-ма учители-медиатори и 24 ученици-медиатори, които ще работят с подкрепата на своите треньори: проф. Татяна Дронзина и доц. Ралица Жекова.

63 са детски градини и 73 училища в област Сливен. Две от школата са към Министерството на културата, колежите са два и две са висшите учебни заведения.