2453-ма първолаци посрещат училищата в Пазарджишко
2453-ма първолаци посрещат училищата в Пазарджишко / Дарик архив

2453-ма първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг в Пазарджишка област, съобщава началникът на Регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова. Броят им и тази година е по-малък от предишната, този път с 29. В Пазарджишко новата учебна година посрещат общо около 30 000 ученици отI до XII Клас.

Празникът ще бъде отбелязан в 117 училища, 46 от които са в Пазарджишка община. Добрата новина е, че тази есен няма закрити нови учебни заведения. Такъв риск в началото на 2016-та имаше за тези в Хаджиево и Говедаре, за пръв път това бе предложено и за градско школо – ОУ „Стефан Захариев”. Засега обаче крайното решение е отложено. Повече се очаква да бъдат маломерните и слетите паралелки в областта, най-вече в малките населени места.

Повечето сгради са ремонтирани и обновени. В 5 ремонтите продължават, но са така организирани, че да не пречат на нормалното провеждане на часовете, сочи проверка на РУО.

Предварително са проведени обучения заради новите учебни програми, които влизат в сила от тази година. От РУО уверяват, че са доставени и всички необходими учебници за децата до 7 клас, както и задължителната училищна документация.