„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“
„Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ / DarikNews.bg, архив

Продължава акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово. През първия учебен ден – 15 септември, униформени служители ще присъстват в районите на всички учебни заведения в Габровска област.

По време на традиционната акция ще се осъществява засилен контрол в училищните райони – в часовете на отиване и връщане на децата от училище, с цел спазване от водачите ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците.

През първите седмици на новата учебна година, с цел предотвратяване на пътни произшествия, полицейски служители ще подпомагат безопасното пресичане на деца в районите на училищата. Полицейските патрули ще реагират и ще се намесват при неправилно и рисково движение на деца по улиците, като ще ги извеждат от платното, ще ги предупреждават и ще им разясняват основните правила за безопасно движение и пресичане.

Съвместно с представители на общините и кметствата е извършен оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, предпазните огради и парапети около входовете на училищата. Особено внимание е обърнато на състоянието на пешеходните пътеки и тяхната осветеност.

Практиката показва, че рискът от настъпване на ПТП с подрастващи през есенно – зимния сезон е най – висок в сутрешните часове и привечер, когато децата отиват и се прибират от училища. Тогава видимостта е ограничена, а трафикът интензивен. На ръководствата на учебните заведения е препоръчано, преди започване на учебните занятия и след тях, лица от охраната на училищата или педагози да дежурят в зоните на пешеходните пътеки и местата, където масово пресичат учениците, като се грижат за безопасното пресичане през цялата учебна година.

И тази година, съвместно с регионалния инспекторат по образование ще бъдат изготвени графици, съгласно които през първия учебен срок служители на „Пътна полиция” ще изнесат беседи за пътна безопасност пред учениците от началния курс.