Започва новата учебна година
Започва новата учебна година / БГНЕС, архив

16 000 ученици влизат в класните стаи в Добричка област. Около 1 550 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг. 74 училища отварят врати днес, с 9 по-малко от миналата година. Заради намаляване на децата преди началото на новата учебна година бяха закрити 3 начални и 5 основни училища в община Добричка и СОУ ”Дора Габе” в Добрич.

16 000 ученици влизат в класните стаи в Добричко

В Добрич учениците са общо 8157, от които 788 първокласници. В сравнение с предходната учебна година първокласниците са намалели с 41.

На територията на общината функционират 7 основни училища, 5 средни, 1 спортно, 2 професионални гимназии, 2 профилирани гимназии, 1 обслужващо звено. В тях са обхванати ученици от І до ХІІ клас, разпределени в 350 паралелки. Кметът Йордан Йорданов ще присъства на откриването на новата учебна година в две училища в града. В 9.30 часа той ще бъде в ОУ”Хан Аспарух”, а в 10.30 в СУ”Св.Климент Охридски”.

Областният управител Детелина Николова ще открие учебната година в Хуманитарна гимназия – от 9.00 ч. и в ПГ по туризъм – от 10.00 часа.

С 500 по-малко ще бъдат учениците в Добрич тази година

За нормалното протичане на учебния процес в община Добрич училищата са обезпечени кадрово със 706 души педагогически персонал. Задължителната документация за началото на учебната година, както и учебниците и учебните помагала са заявени и доставени в срок. В началото на септември са актуализирани данните за учениците в V клас за доставка на учебник по история и цивилизация.

Във всички учебни заведения са обезпечени условията за безпроблемно протичане на учебния процес. През летния период са извършени ремонти на отоплителни инсталации, на физкултурни салони, санитарни възли, хидроизолация на покриви, на спортни площадки и съоръжения, обновяване на фасада, подмяна на дограма и вътрешни врати, подови настилки и бояджийски ремонти, като вложените в ремонти на материално-техническата база на учебните заведения средства са общо 252 756 лева.

В готовност за новата учебна година са и детските градини в общината. През учебната 2016/2017 година на територията на община Добрич ще функционират 17 детски градини. В тях са обхванати 2268 деца, разпределени в 88 групи. Във всички детски градини се работи по единно меню, изготвено според изискванията на Наредбата за здравословното хранене на децата от 3 до 7 години.