Над 2000 нарушения по Черноморието откриха патрулите на МВР и НАП
Над 2000 нарушения по Черноморието откриха патрулите на МВР и НАП / Dariknews.bg, архив

5554  обекта и 38 187 лица са били проверени от съвместните патрули на МВР и НАП през юли и август по Черноморието. На проверка през това време са били подложени още 34 522  автомобили. Проверяващите са установили 2135 нарушения, за които са съставени съответните актове. Това се казва в писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на питане на народния представител Светослав Белемезов (АБВ), съобщава вестник "Труд".

Нарушенията се изразяват в укриване на част от дневните обороти, неиздаване на касови бележки, нарушаване на нощната тишина, неспазване на изискванията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), полагане на труд без трудов договор.

По Черноморието са били проверени обекти за хранителни стоки, заведения, фризьорски салони в курортните комплекси и в населените места.

„Създадени са два междуведомствени координационни центъра (МКЦ) на територията на областите Варна и Добрич, в които работят съвместно служители на МВР и Националната агенция за приходите (НАП), осъществяващи дейности срещу данъчни престъпления и контрол по спазване на фискалната дисциплина, мерки срещу контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари, установяване на нерегламентирани доходи и парични потоци от престъпна дейност“, се припомня в отговора на министър Бъчварова.

МКЦ в Бургас и Варна се изграждат за първи път през летния туристически сезон на 2016 г. и тяхната дейност няма аналог през минали години, подчертава вътрешният министър. Поради тази причина не са налични статистически данни, които да позволяват изготвянето на анализ с оглед превенция на нарушения или престъпления и ефективност на съвместната дейност на МВР и НАП.