Патриархът Неофит оглавява честванията във Видин
Патриархът Неофит оглавява честванията във Видин / БГНЕС архив

На 16 септември в гр. Видин ще се проведат честванията по повод 200-годишнината от рождението на екзарх Антим Първи. Тържествата ще бъдат възглавени лично от българския патриарх Неофит и в тях ще участват митрополити и епископи на Българската православна църква, представители на местната и държавната власт, гости и граждани на Видин.

Празничният ден в крайдунавския град ще започне в 8.30 ч. с посрещането на патриарха в катедралния храм „Св. вмчк Димитрий Солунски“, където в 9 ч. той ще углави тържествената света литургия. След нея ще бъде направено литийно шествие до гробницата-мавзолей на Антим Първи. Там за екзарха ще бъде отслужена кратка панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.

 

В същия ден сутринта, по повод кръглата годишнина, във Видин ще пристигне дрехата на света Петка Търновска. Това ще стане в 8.30 ч. пред катедралния храм. Реликвата ще бъде подарена на града от митрополитът на Сибиу - Румъния Лаврентий, с чието съдействие тя става част от светините на Видин. Мощите на света Петка, която е една от най-почитаните от българите светици, се пазят в румънския град Яш и се преобличат с нови дрехи всяка година.