Плевнелиев: В ЕС протичат паралелно 11 кризи, а най-опасна от всички е моралната. Повече от всякога имаме нужда от единство.
Плевнелиев: В ЕС протичат паралелно 11 кризи, а най-опасна от всички е моралната. Повече от всякога имаме нужда от единство. / снимка: Кирил Кирилов
Плевнелиев: В ЕС протичат паралелно 11 кризи, а най-опасна от всички е моралната. Повече от всякога имаме нужда от единство
89667
Плевнелиев: В ЕС протичат паралелно 11 кризи, а най-опасна от всички е моралната. Повече от всякога имаме нужда от единство
  • Плевнелиев: В ЕС протичат паралелно 11 кризи, а най-опасна от всички е моралната. Повече от всякога имаме нужда от единство

"В ЕС протичат паралелно 11 кризи, а най-опасна от всички е моралната, която се изразява в оспорване на европейските ценности и липса на солидарност и единство за постигане на устойчиви решения". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в Етнографския музей в Пловдив 12-ата Среща на държавните глави на страните от групата „Арайолуш“, посветена на бъдещето на обединена Европа и на региона на Балканите, както и на предизвикателствата, пред които сме изправени - миграционната криза, борбата с тероризма и Брекзит.

Пред участниците в неформалния форум на най-високо равнище президентът Плевнелиев подчерта, че днес повече от всякога европейските държави се нуждаят от единство и всеки лидер е длъжен да допринесе за неговото постигане.

"Днес Европа се сблъсква с повече проблеми откогато и да е било в годините след Втората световна война и за съжаление в този решителен момент Европейският съюз изглежда слаб и разделен", заяви по време на срещата държавният глава.

„За да погледне напред, Европа има нужда от визионери, но за да върви напред, Европа има нужда от силни институции. Всеки от нас трябва да допринесе за възстановяване на доверието в европейските институции. Брюксел не е удобно извинение за национални провали. Вместо всички да се оправдават с Брюксел, да подкрепят Брюксел“, апелира още президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към участниците в срещата.

Утре в Националния исторически музей в София държавните глави ще дискутират историческата трансформация на Балканите от поле на интереси на Великите сили към интегрална част от Обединена Европа.

Още от словото на президента чуйте в звуковия файл