Нова система за достъп осигурява безопасността на ученици
Нова система за достъп осигурява безопасността на ученици / Дарик Враца

Нова система за контролиран достъп започва да работи в ЕГ „Йоан Екзарх“ във Враца от днес, съобщи директорът Валентина Михайлова. Учебното заведение е първото в областта, което въвежда специален пропускателен режим с технически средства. „Основната идея е да осигуряваме безопасността на децата. Освен това системата ще ни дава и информация кога децата идват и си тръгват от училище, дали закъсняват, колко пъти влизат и излизат навън. Така ще бъдем полезни на родителите, а и на други органи, ако потърсят информация“, обясни директорът.

Чрез въвеждането на системата за контролиран достъп се решава и въпросът със смесването на ученици, тъй като гимназията има топла връзка със съседната сграда на спортното училище. Системата не е скъпа, парите за нея са от средствата за подобряване на материално-техническата база в училището. Чипът, с който ученик ще има достъп, струва например 1 лв. и ще е безплатен за децата, коментира още Валентина Михайлова.

В ЕГ тази година ще се обучават около 520 ученици, за които ще се грижат 56 педагогически и непедагогически персонал. Училището е и сред първите четири в областта, които въвеждат още тази учебна година едносеменния режим на работата, каквито са и изискванията по новия Закон за образованието.

Повече по темата - в Дарик Северозапад след 10 ч.