Все повече неправоспособни и пияни шофьори предизвикват тежки катастрофи
Все повече неправоспособни и пияни шофьори предизвикват тежки катастрофи / Дарик Добрич

Неправоспособни шофьори и такива, седнали зад волана след употреба на алкохол, предизвикват все повече тежки пътно-транспортни произшествия, констатират от КАТ. Такава негативна тенденция се наблюдава през последните няколко години. От 1 януари т.г. до момента в Добричка област са станали 104 тежки ПТП-та с 14 загинали и 132 ранени. От неправоспособни водачи са допуснати 16 от катастрофите с 5 убити и 15 ранени, а от пияни шофьори – 8 ПТП-та с 1 загинал и 8 ранени, отчете шефът на „Пътна полиция” Жулиян Минев.

Само през миналата седмица са установени 20 неправоспособни водачи. За осемте месеца на годината те са били 383 – с 50-60 по-малко от 2015 година. Пияните шофьори, засечени от пътни полицаи, са били 254, от тях 129 с над 1,2 промила алкохол са предадени на съд. 7 шофьори са хванати с наркотици – канабис и амфетамини. Жулиян Минев припомни случай „три в едно” от 22 август. Тогава 30-годишен добричлия бе заловен да кара пил, дрогиран и неправоспособен.

Минев съобщи още, че днес в рамките на два часа до гара Север е проведена акция по метода широкообхватен контрол. Установени са  19 нарушения, двама неправоспособни шофьори и пиян румънец с кола без винетка.