Обвиниха кмета на Перущица за подкуп от 40 000 лева
Обвиниха кмета на Перущица за подкуп от 40 000 лева / БГНЕС
Обвиниха кмета на Перущица за подкуп от 40 000 лева
89657
Обвиниха кмета на Перущица за подкуп от 40 000 лева
  • Обвиниха кмета на Перущица за подкуп от 40 000 лева

Окръжна прокуратура-Пловдив повдигна обвинения на кмета на община Перущица Ради Минчев за поискан подкуп от 40 000 лева. В ареста за 72 часа с него с повдигнати обвинения са и Павлин Статев и Илияна Павлова от София.

Тримата са участвали в предварително подготвена схема, по която чрез фалшифициране на документи, е трябвало да си поделят част от сумата, възлизаща на 130 000 лева, отпусната като първи транш от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии на община Перущица за укрепване на свлачището в местността Чурен, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

През април, тази година, Ради Минчев е поискал от Павлин Статев сумата от 40 000 лева, за да отстрани фирма, с която е сключил договор за укрепване на свлачище на общинския път Перущица-Чурен.

Срещу Павлин Статев са повдигнати две обвинения - за това, че обещал на Ради Минчев да му даде подкупа, както и за документно престъпление. На 1 юни Статев е съставил фалшив официален документ за откриване на строителна площадка, като е положил подписи на управителите на две дружества.

Третият участник в схемата - Илияна Павлова, е привлечена като обвиняема за това, че в началото на април тази година е фалшифицирала доклада за упражняване на строителен надзор от името на фирма от София, като е подписала управителя на дружеството и на специалистите, извършили оценката. Документът е трябвало да бъде използван във връзка с финансирането, отпуснато от комисията по бедствии и аварии. При направените обиски в дома й са открити 13 печата на различни държавни и общински институции.

Кметът на Перущица Ради Минчев и Павлин Статев са се договорили с друго лице от града, известно като изпълнител на всички обществени поръчки, да извърши строителните дейности по укрепването на свлачището за сумата от 45 000 лева. Разликата до 130 000 лева е трябвало да се подели между двамата обвиняеми и Илияна Павлова, срещу която стана ясно, че вече има две висящи дела за документна измама.

Сигналът за финансовите злоупотреби в община Перущица е подаден в ДАНС през февруари 2016 г., съобщи директорът на регионалната структура на агенцията Николай Петров.

Директорът на ОД на МВР-Пловдив Христо Разсолков заяви, че операцията е извършена на територията на Перущица, София, Плевен, Бургас, Пловдив и Приморско. Задържани са общо 7 лица, а обвинения засега са повдигнати само на трима. Иззети са компютри, флашки с различна информация, 40 000 лева и 13 броя печата.

Ако обвиненията е докажат, обвиняемите ги очаква присъда от 3 до 10 години затвор, уточниха още от държавното обвинение.

Минчев е кмет на Перущица втори мандат. Той е от ДСБ и е единственият кмет от Реформаторския блок в страната. Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че атаката е политическа. Той защити  Минчев и обяви, че даже ще го предложи за областен лидер на партията.

По повод обвиненията, Румен Попов отговори, че „политическата принадлежност на обвиняемите не е обект на интерес за прокуратурата, която се ръководи единствено от събраните доказателства за повдигане на обвинения".