Осъдиха кандидат за общински съветник за трафик на мигранти
Осъдиха кандидат за общински съветник за трафик на мигранти / Sofia Photo Agency, архив

Кандидат за общински съветник от ГЕРБ в Руен на изборите за местна власт през 2015 г. получи условна присъда от 6 месеца лишаване от свобода по обвинение за нелегален трафик на мигранти. Това съобщиха магистрати пред Дарик. Решението е на Районния съд в Царево.

49-годишният Мустафа Ибрям Хюсеин возил един сириец, чужденецът давал 600 евро за транспорт до София.

Присъдата срещу 49-годишния мъж, по прякор Пинко, от руенското село Дъскотна, бе произнесена по съкратената процедура само три дни, след като кандидат-общинарят бе заловен край Аркутино.

Той бе хванат да превозва един сириец, влязъл нелегално в страната ни. В  автомобила са били още 12-годишната доведена дъщеря на Хюсеин и 30-годишният пастир Мехмед Мустафа. След тях са се движили още три автомобила, пълни с мигранти.

Пред разследващите Хюсеин обяснил, че същия ден пастирът позвънил по мобилния му телефон и обявил, че е открил в гората сиреец, който предлагал 600 евро, за да бъде откаран в София. Хюсеин пристигнал с личната си кола и качил чужденеца. По пътя обаче бил засечен от "Гранична полиция".

С решение на Районния съд в Царево и след постигнато споразумение с прокуратурата, магистратите конфискуваха в полза на държавата автомобила му, с който е извършено престъплението и наложиха на кандидата за общински съветник глоба от 1000 лева.

Още осем нелегални мигранти от Сирия - четирима мъже, две жени и десет деца, бяха са засечени днес на черния път между село Фазаново и Китен. Чужденците са били транспортирани с автомобил "Мерцедес". Шофьорът обаче зарязал мигрантите, избягал и оставил колата на пътя.