Варненец метна 19 бона през терасата за залавяне на телефонни измамници
Варненец метна 19 бона през терасата за залавяне на телефонни измамници / снимка: Sofia photo agency, архив

Двама възрастни мъже и непълнолетно момиче са поредните жертви на телефонни измами. Трите случая са регистрирани вчера. Най-фрапиращият от тях е за 19 000 лева, хвърлени през терасата на жилището, информират от варненската полиция.

В два от случаите измамниците се представили за полицейски служители. Призовали жертвите да съдействат на органите на реда за залавяне на телефонни измамници и да подготвят сума пари, която да предадат. Така бил измамен 71-годишен варненец, който метнал 19 000 лева през терасата.

По подобен начин е било измамено и непълнолетното момиче, което предало "само" 850 лева, заедно с три ръчни часовника и бижута. Те били оставени в кошче за отпадъци.

В третия случай измамникът се представил за сина на 83-годишен варненец и го помолил за съдействие за получаване на важни документи. Така старецът предал 3000 лева на непознат мъж.

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога и особено поискани по телефона. Не се доверявайте на непознати хора. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона, съветват отново от полицията.

Важно е да не се забравя, че не трябва да се доверяваме лесно на хора, представящи се за полицейски служители, куриери или други длъжностни лица, особено по телефона. Всички те имат специфични белези и служебни карти, по които могат да бъдат разпознати и/или проверени. В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията.

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

Важно е да запознаем децата и подрастващите с опасността да станат жертви на измама по телефона, напомнят от МВР.