Българският патриарх ще води служба в Монтана
Българският патриарх ще води служба в Монтана / Sofia Photo Agency, архив
Българският патриарх ще води служба в Монтана
89652
Българският патриарх ще води служба в Монтана
  • Българският патриарх ще води служба в Монтана

Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще посети Монтана  утре в 12 часа, съобщи отец Емил от православния храм „Свети Свети Кирил и Методий”.   Патриархът ще се срещне с вярващите и ще отслужи водосвет пред новостроящия се храм „Свети Дух” в 12,30 часа.

След службата патриарх Неофит ще замине за Видин, където ще оглави честванията по повод 200- годишнината от рождението на Екзарх Антим І. 2016 година е обявена за година на прослава в памет на Негово Блаженство Антим Първи – Видински митрополит, Екзарх Български, председател на Учредителното Народно събрание и на Първото Велико Народно събрание, духовник, държавник, политик, културно-просветен деец, общественик и патриот.

 

Посещението на патриарха  в Монтана е знаково в историята й .То е второто посещение на патриарх в града. Преди 46 години в църквата „Свети Свети Кирил и Методи” е служил патриарх Кирил. На 15 септември службата ще бъде пред новия храм Свети Дух, чието строителство е на финала си. Тази година в изграждането са инвестирани 760 хиляди лева, отпуснати от правителството с допълнително постановление.  Първата копка на новата църква, която ще бъде и най-голяма в Северозапада,  е направена преди 10 години. Досега в нея са вложени 3 милиона лева.