5,8 млн. евро дава България за подкрепа на млечния сектор
5,8 млн. евро дава България за подкрепа на млечния сектор / DarikNews.bg, архив

България дава 5,8 млн. евро пакет от общия от 350 млн. евро за подкрепа на фермите в млечния сектор. Това каза във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева. Тя изрази увереност, че България ще е една от първите страни, които ще го разпредели.

Фермерите, които желаят доброволно да намалят своите производства, ще получат 14 евро цента на литър мляко. Също така в прилагането на този инструмент са отделени 150 млн. евро и всяка молба се одобрява от Европа, а в Министерството на земеделието и храните се подават само документи.

"След отпадане на квотите старите страни-членки драстично увеличиха производството на мляко. Те се бяха готвили за този момент, знаейки, че няма да има санкции. Това допълнително дестабилизира пазара. България не може сама да излезе от такава ценова криза. Затова тази регулация е необходима за Европа", обясни Танева.

България дава 5,8 млн. евро от общия европейски пакет за подкрепа на фермите и той ще бъде разпределен.

В края на септември Министерството на земеделието ще представи на бранша своите предложения за схемите за подкрепа. Инструментите трябва да подкрепят дребните фермери и тези, които спазват екологичните изисквания. Към този пакет ще бъдат предоставени и национални средства, обясни Танева.

Още новини от Велико Търново