Майки на деца с увреждания от В. Търново протестираха срещу програмата „Личен асистент”
Майки на деца с увреждания от В. Търново протестираха срещу програмата „Личен асистент” / netinfo

Майки на деца с увреждания излязоха с протест и във Велико Търново. Около 20 родители от старата столица се събраха край паметника „Майка България“, където заявиха, че не са доволни от държавната политика по отношение на децата в неравностойно положение. Според тях новия етап от програмата „Личен асистент“ изправя до стената много от родителите в тяхната ситуация.

Майките определят средствата, които получават по програмата, като крайно недостатъчни. Те припомниха, че в предния етап получаваха минимална работна заплата в размер на 420 лева. Сега средствата са намалени на 294 лева, а работният ден е четиричасов.

„Искаме програмата, която е личен асистент, да стане като професия, защото ние при всички положения няма да си оставим децата, но да прецени държавата, че ги гледаме 4 часа е нечовешко“, заяви една от протестиращите майки.

Друга възрази против новото изискване родителите да се грижат за децата си, носейки бадж, бели престилки и бели чехли.  Недоволните родители споделиха, че са недоволни и по отношение на ТЕЛК-овете. „ За съжаление много от дечицата са с нерешими проблеми- такова им е състоянието. И сме принудени през 2- 3 години да се явяваме, да ги влачим по лекари и това е също част от проблема“, коментира една от майките.

Протестиращите са категорични, че ако държавата подпомага адекватно родителите на деца с увреждания, никой не би изоставил рожбата си.

 

Майките споделиха, че са реалисти и искат само толкова, колкото те и децата им да могат да живеят нормално. За здравословното състояние на малчуганите те не обвиняват Бог, нито съдбата. Смятат, че това е урок и изпитание, които получават, защото са силни. А именно затова се заричат, че ще продължат да настояват държавата да изпълни исканията им.