Президенти настояват за единна европейска политика по отношение на миграцията
Президенти настояват за единна европейска политика по отношение на миграцията / БГНЕС, архив

Необходима е единна европейска политика по отношение на миграцията. Няма друго решение за справяне с миграционната криза, което да е устойчиво и работещо, освен общоевропейското.

Около тази позиция се обединиха президентът Росен Плевнелиев и неговият италиански колега Серджо Матарела, който днес е на официално посещение у нас, а от утре двамата ще участват в 12-та среща на държавните глави от групата "Арайолуш", на която страната ни е домакин.

Бежанската вълна засяга всяка една от страните-членки на ЕС , затова целият Съюз трябва да има отношение към този труден за решаване проблем, каза президентът Плевнелиев на съвместната пресконференция със Серджо Матарела. Те споделят позицията за необходимостта да се търси трайно и ефективно решаване на проблемите в страните на произход на миграция като Сирия, Ирак, Афганистан. Трябва да бъдем проактивни, да търсим устойчиви решения, а не само да реагираме на последствията, посочи президентът Плевнелиев.

Президентът на Италия също каза, че единствено общо, координирано и системно действие на ЕС може да посрещне подобно явление като миграцията. Матарела изтъкна важността от инвестиции в страните на произход на миграция, за да се търси възможността за решаване на проблема там. Той припомни и предложението на Италия, прието от ЕК за план за инвестиции в тези страни.

Предизвикателствата пред ЕС, състоянието на Съюза след референдума за излизане на Великобритания, сътрудничеството в енергетиката, въпроси в сферата на сигурността, борбата с тероризма, възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество са били други теми, обсъдени от президентите Плевнелиев и Матарела.

Източник: БТА