Съкращават руския екипаж на МКС до въвеждането в експлоатация на нов модул
Съкращават руския екипаж на МКС до въвеждането в експлоатация на нов модул / БГНЕС, архив

Руският екипаж на Международната космическа станция (МКС) ще бъде съкратен от трима на двама души от пролетта следващата година до въвеждането в експлоатация на Многофункционалния лабораторен модул (МЛМ). По план той трябва да бъде изстрелян в края на 2017 г., предаде агенция ТАСС. Това бе оповестено от руския ракетно-космически отрасъл.

В случай че бъде изпълнен утвърденият план-график за изстрелване на МЛМ през декември 2017 г., съкращаването на руския екипаж ще е свързано с един-единствен екипаж. В противен случай тази практика ще бъде продължена до изстрелването на МЛМ и въвеждането му в експлоатация, разказа събеседникът на агенцията.

Трима космонавти от МКС се върнаха на Земята (ВИДЕО)

По думите му, съкращаването на екипажа е свързано с това, че товарни кораби "Прогрес" ще се изстрелват три, а не четири пъти годишно. Това на свой ред е обусловено от отказа на САЩ от руските кораби "Прогрес" в полза на собствени товарни кораби. Както поясни източникът, три кораба годишно са недостатъчни за снабдяване на трима руски космонавти на орбита.

Затова РКК "Енергия" разработва нов кораб с повишена товароподемност.

Дядо-рекордьор потегли към Международната космическа станция (СНИМКИ/ВИДЕО)

В рамките на съкращаването на руския екипаж е възможно мартенският екипаж да смени мястото си с майския. Планирано е през март 2017 г. да бъде изстрелян корабът "Союз МС-04" с руските космонавти Александър Мисуркин и Николай Тихонов и американския астронавт Марк Томас Ван де Хей.

През месец май към МКС трябва да се отправят Фьодор Юрчихин, американецът Джак Дейвид Фишър и италианецът Паоло Несполи.

Източник: БТА