Луната може да повлияе върху земетресенията
Луната може да повлияе върху земетресенията / Thinkstock/Getty Images

По-вероятно е да има силни земетресения при пълнолуние или новолуние, сочат резултатите от японско изследване, цитирани от АФП. Следователно изследването на приливите и отливите в сеизмични зони може да допринесе да се преценят рисковете, увериха авторите на изследването.

Светкавици обсипват Луната

Гравитацията на Луната и Слънцето имат значим ефект върху нашата планета.

Когато Земята, Луната и Слънцето са подредени в една линия при пълнолуние или новолуние, гравитацията на Луната се добавя към тази на Слънцето и ефектът е по-силен. Това гравитационно притегляне е в основата на приливите и отливите. Колкото по-силна е гравитацията, толкова по-голяма е амплитудата на приливите и отливите.

"Резултатите показаха, че съществува връзка между силата на приливите и отливите и честотата и мащабите на земетресенията", заяви съавторът на изследването Сатоши Иде от Токийския университет.

Гравитационните сили на Земята „масажират" Луната

За да стигнат до тези заключения, учените съпоставили данни за земетресенията по света и за амплитудата на приливите на отливите. Оказало се, че някои от най-големите земетресения през последните 20 години са станали при високи приливи и отливи, т.е. при пълнолуние или новолуние.

Освен това силните земетресения били далеч повече, когато амплитудата на приливите и отливите е значима.

Единствено силните земетресения обаче са повлияни от небесни тела. Колкото до слабите трусове, учените не са установили никаква връзка.

Източник: БТА