Трупове на пациенти престоявали с месеци във варненската болница Света Анна
Трупове на пациенти престоявали с месеци във варненската болница Света Анна / Дарик Варна, архив

Във варненската болница „Света Анна" се случва трупове на пациенти да престояват с месеци, докато близките им бъдат открити и уведомени за смъртта. За проблема информира изпълнителният директор на болницата д-р Гален Шиваров. В писмо до общинската комисия "Социални дейности и жилищна политика" той обяснява, че това е причина дружеството да търпи пропуснати ползи и допълнителни разходи.

Със съдействието на полицията се налага издирване на всички близки на починал пациент и тяхното уведомяване. Обичайно това отнема месеци, в които е необходимо съхранение на трупа, костващо на болницата разходи. Често близките се дистанцират от ангажимента за погребението. В такива случаи лечебното заведение се заема с продължаващата 3-4 месеца процедура по осигуряване на социално погребение. През това време болницата съхранява трупа, което също коства разходи (30 лева на денонощие, според ценоразписа на здравното заведение).

Не са единични случаите, в които се налага командироване на болнични служители в други населени места с цел издаване на смъртен акт на пациенти, изоставени и починали в лечебното заведение, за които близките не поемат ангажимент към тялото, се посочва още в писмото на д-р Шиваров до общинските съветници.

Бездомни пациенти престоявали с месеци в болница "Света Анна"

Допълнителни разходи бившата окръжна болница търпи и покрай лечението на бездомни социално слаби пациенти. Тъй като „Света Анна" е основното лечебно заведение, което покрива спешността на Варна и региона, в болницата постъпват много бездомни пациенти в тежко състояние, безработни, възрастни хора без близки и роднини, здравнонеосигурени. Откакто изтрезвителното в града не функционира, в Спешно отделение се водят и лица в нетрезво състояние.

Социално слаби пациенти, докарани от Бърза помощ и на които е оказана медицинска помощ, отказват да си тръгнат от болницата, тъй като нямат средства за транспорт. В такива случаи от здравното заведение са принудени да осигурят транспорт до посочен от пациента адрес в града.
За сметка на болницата обикновено е и издаването на лични карти на възрастни хора и клошари, които нямат и близки. След приключване на лечението те нямат къде да отидат и без документи не могат да бъдат прието в специализирана институция.

Публична тайна е недостигът на места в институции като домовете за възрастни хора и такива за възрастни хора с увреждания. Поради това подобни пациенти пребивават в болница „Света Анна" с месеци, а всички разходи са за сметка на лечебното заведение.

„Болница за активно лечение не е място за осигуряване на подслон, храна и всичко нужно за нормалното съществуване на изоставените пациенти", категоричен е д-р Шиваров.
Шефът на „Света Анна" настоява да се предприемат спешни мерки за разкриване на допълнителни места в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби.

Сред останалите искания е подобряване на комуникацията и съдействието на общинските дирекции с болницата в случаите на пациенти с индикации на ползване на социални услуги и настаняване в специализирана институция. Настоява се и за обсъждане на възможностите и регламентиране на финансирането на съпътстващите немедицински дейности на лечебното заведение, които се реализират при пациенти със социални индикации и починали лица без близки.

Предложенията ще бъдат разгледани на днешното заседание на общинската комисия „Социални дейности и жилищна политика". Заседанието започва в 16,00 часа.