Бъчварова отстъпи по ключови предложения за реформа в МВР
Бъчварова отстъпи по ключови предложения за реформа в МВР / БГНЕС
Бъчварова отстъпи по ключови предложения за реформа в МВР
89613
Бъчварова отстъпи по ключови предложения за реформа в МВР
Бъчварова отстъпи по ключови предложения за реформа в МВР
  • Бъчварова отстъпи по ключови предложения за реформа в МВР
  • Бъчварова отстъпи по ключови предложения за реформа в МВР

Дълго прокламираната реформа в МВР се отлага. Вътрешният министър Румяна Бъчварова отстъпи пред исканията на синдикатите и в крайна сметка униформените ще запазят в сегашния им вид социалните придобивки и обезщетенията за пенсиониране. „Сега най-важното е системата да е стабилна", каза Бъчварова и допълни, че „в момента това е най-доброто решение".

През юни реформата на МВР мина на първо четене

Преди второто четене на Закона за МВР в парламента председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов организира дискусия около предстоящите промени. До спорове в дебата не се стигна, тъй като всички искания на синдикалните организации в сектор "Сигурност" ще бъдат изпълнени, а предвижданите промени, които станаха причина за масови полицейски протести в края на миналата година, няма да се случат.

"Важно е в тази ситуация всички, които са започнали при тези условия и тази категоризация, оттук нататък да знаят каква е перспективата и да има еднакви условия. Предложението в първия законопроект отразява нашето виждане. Това, че не се случва напълно, не променя вижданията ни, а условията, при които ще се реализира. Сега най-важното е системата да е стабилна, да работи адекватно на предизвикателствата и това правим ежеминутно", каза в тази връзка ресорният министър Румяна Бъчварова.

"Това е най-доброто решение с оглед на всички фактори, които предопределят ситуацията", допълни тя.

Борисов: Да се прави реформа на думи е лесно, на дела е трудно

Според Цветан Цветанов постигнатият политически консенсус около закона ще внесе сигурност и стабилност в системата. "Поне в предстоящите дни няма да бъде променяна рамката, защото стабилността и устойчивостта на системата минава през законодателите промени и законодателството, което се приема", каза той.

Цветанов допълни, че според новия проект, се разширяват правомощията на ГДБОП. Запазва се и в сегашният си вид ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", която според предложението на екипа на Бъчварова трябваше да се превърне в изпълнителна агенция.