Затварят улици заради срещата на най-високо равнище между европейските президенти
Затварят улици заради срещата на най-високо равнище между европейските президенти / снимка: БГНЕС, архив

12-ата среща на президентите на страните от групата „Арайолуш“ ще се проведе днес в Етнографски музей – Пловдив. Форумът ще продължи и утре в Националния исторически музей в София.

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев на посещение в България ще бъдат президентите на Германия Йоахим Гаук, на Италия Серджо Матарела, на Латвия Раймондс Вейонис, на Малта Мари-Луис Колейро Прека, на Полша Анджей Дуда, на Португалия Марсело Ребело Де Соуза, на Словения Борут Пахор, на Унгария Янош Адер и на Финландия Саули Нийнистьо.

От 15.00 часа в Етнографския музей президентът Росен Плевнелиев официално ще открие 12-ата Среща на държавните ръководители.

Миналата година в Германия страната ни единодушно бе определена за домакин на следващата среща на групата „Арайолуш“.

В рамките на двудневния форум държавните ръководители на парламентарните републики в Европейския съюз ще обсъдят бъдещето на обединена Европа и на Балканите, както и предизвикателствата, пред които сме изправени днес – миграционната криза, борбата с тероризма, Европа след Брекзит.

Утре участниците в срещата на най-високо равнище ще дадат съвместна пресконференция в Дом 2 на резиденция „Бояна“ в столицата.

Днес и утре поетапно ще бъде спирано движението по улици в централната градска част, като на място полицейски служители ще насочват автомобилите по обходни маршрути. Днес ще бъде преустановен достъпът на моторни превозни средства на територията на Стария град.

През тези дни гражданите, които притежават разрешителни за влизане в Стария Пловдив, ще могат да паркират безплатно на „Синя зона“ и „Зелена зона“, като за целта е необходимо пропуските им да бъдат поставени на видно място на таблото на автомобила.