Р.Занев: Може да има и втори концерт за 50-годишнината на Капанския ансамбъл
Р.Занев: Може да има и втори концерт за 50-годишнината на Капанския ансамбъл / Радка Минчева

Всички питат за покани и билети за юбилейния концерт на Капанския ансамбъл, възможно е заради големия интерес да направим и втори концерт. Това обяви днес главният художествен ръководител на формацията Румян Занев.

Официалният концерт е насрочен за 18,00 ч. на 30 септември в залата на Общински културен център. Озаглавен е: „50 години отдаденост – алманах на капанците“. Концертът ще е в две части, в първата 24-мата танцьори, 16 певици и 12 оркестранти ще представят емблематични за състава творби – само капански, фолклорни, без стилизация. 13 песни и танци ще види публиката преди 15-минутния антракт. А след него – още 12, като се започва с едно от последните спектакли „На кино“, който е обновен и от филм се превръща в сериал – коментира с усмивка Занев. След него зрителите ще видят още изпълнения от по-нови времена, от различни фолклорни области и с различни обработки. Към финала ще бъдат представени и най-новите костюми на ансамбъла, осигурени със съдействието на община Разград – уточни Занев. Става въпрос за тракийски костюми, изработени в кооперация „Галатея“-Варна.

Занев намекна, че за публиката ще има изненада и от ветераните в ансамбъла. Около 600 са певците, танцьорите и музикантите, които са били част от един от символите на Разград. Занев призова тези от тях, които желаят да присъстват на празничния спектакъл да се обадят на тел. 0896 78 68 67, а, ако желаят и имат възможност, и да се включат в репетициите – всеки вторник и четвъртък от 19,30 ч. в залата за репетиции.

Освен ветераните покани ще получат множеството автори, работили с Капанския ансамбъл през години, както и представители на фолклорни формации от цялата страна. Притеснява ме, че няма да има места – призна Занев. До ден – два ще е ясен броят на раздадените покани и дали и колко билета ще се продават и ще има ли и втори концерт със същата програма, в ден, когато е свободна залата в ОКЦ -  обясни Занев.

Инициативата за създаване на Капански ансамбъл-Разград преди половин век е на Петранка Дацкова – директор на Профсъюзния дом на културата тогава. През годините ансамбълът е изнесъл над 4000 концерта пред повече от 4 милиона зрители в България и 20 страни на четири континента. Капански ансамбъл е носител на множество национални и международни награди, последният приз е от преди година – „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за върхови постижения в танцовия, песенния и музикален фолклор.