Извънредно заседание на Асоциацията по ВиК Кюстендил
Извънредно заседание на Асоциацията по ВиК Кюстендил / Дарик радио,архив

Извънредно заседание на Асоциацията по ВиК Кюстендил ще се проведе на 20 септември, като тогава се очаква община Дупница да стане част от нея. Последна точка в дневният ред е включването на община Дупница във ВиК Асоциацията. Заявлението за включване вече е входирано в областната администрация в Кюстендил. Решението, община Дупница да се присъедини към Асоциацията беше взето на заседание на ОбС Дупница на 24 юни. Представител на общината, е нейният кмет инж. Методи Чимев. На това извънредно заседание на ВиК Асоциацията трябва да бъде разгледан проект на бизнес-плана за периода 2017-2021 година. Според него, за да бъдат постигнати необходимите приходи трябва да бъдат утвърдени и цени на ВиК услугата.
Проекта предвижда цена през 2017 година 2.35 лв. с ДДС, в това число за доставяне, отвеждане на отпадъчни води и за прчистване на отпадъчните води, до 2021 година цената се предвижда да стане 2.41 лв. с ДДС. Цените са единни за всички потребители на обслужваната от Кюстендилска вода територия. Експертите са изчислили, че при минимално нормативно потребление от 2,8 куб. метра на месец на лице от домакинство, социално допустима комплексна цена ВиК услугите за 2017 година е 3,62 лв. с ДДС. „Нивата на предложението в бизнес-плана на Кюстендилска вода за утвърждаване и одобряване цени на услугите в периода 2017-2021 година са значително по-ниски от изчислената стойност на социална поносимост, като през целия период се предвижда те да са в границите на социалната поносимост" пише още в бизнес плана. Не е ясно кога и дали ще бъде разгледан от съветниците в Дупница предложеният бизнес-план, тъй като общината все още не е приета в Асоциацията и реално на това извънредно заседание, на което ще се разглежда той, както и проекта на бюджет за 2017 година, общината няма да има глас.
Община Бобов дол например на 19 септември, за когато е насрочена сесия на местният парламент ще определи позиция и мандат на представите на общината за участие в извънредното заседание.