Нинова иска Борисов да бъде изслушан в НС за номинацията на Бокова
Нинова иска Борисов да бъде изслушан в НС за номинацията на Бокова / БГНЕС, архив
Нинова иска Борисов да бъде изслушан в НС за номинацията на Бокова
89600
Нинова иска Борисов да бъде изслушан в НС за номинацията на Бокова
Нинова иска Борисов да бъде изслушан в НС за номинацията на Бокова
  • Нинова иска Борисов да бъде изслушан в НС за номинацията на Бокова
  • Нинова иска Борисов да бъде изслушан в НС за номинацията на Бокова

Българското правителство проявява поредното угодничество пред външни сили. Резкият тон дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова по повод българската номинация за генерален секретар на ООН. Критиките й не свършиха дотук - обвини кабинета, че унижава страната ни и минира възможността българин да оглави международната организация.

Йотова: Да не се въвличаме в скандал, България да работи за кандидатурата на Бокова

Казусът остава ли Ирина Бокова българският претендент за поста или на нейно място ще издигнем Кристалина Георгиева срещна острата критика на лидера на БСП.

"Оценяваме случващото се в последните дни като груба намеса на външни сили в национални решения на България, като посегателство срещу националния суверенитет. Българското правителство проявява поредното угодничество към външни сили. Правителството на Бойко Борисов унижава по този начин България и минира възможността българин да заеме най-високия пост - генерален секретар, в ООН", каза Нинова.

Борисов: Ирина Бокова остава кандидатът на България за генерален секретар на ООН

Заявката на Борисов, че ще продължи да подкрепя Бокова поне до 26 септември, когато е следващото гласуване, не се видя реална на Нинова. "Той всъщност формално я подкрепя, но неформално открито заявява позицията на българското правителство и тя е, че то не стои зад нея. Опитът хем да угодиш на чужди интереси, хем да се представиш добре в България, е неуспешен на господин Борисов", каза още председателят на столетницата.

От БСП ще поискат премиерът да бъде извикан в сряда в парламента и даде цялата информация, с която разполага и да обясни какво точно ще направи в подкрепа на Бокова преди 26-ти септември.

По-рано през деня в свое изявление премиерът Борисов заяви, че Ирина Бокова остава българският кандидат за генерален секретар на ООН. На заседание на кабинета премиерът посочи, че се полагат усилия за намиране на подкрепа за тази кандидатура и задължи всички министри да положат максимални усилия на 26-ти септември името на Ирина Бокова да е сред първите двама кандидати, които ще се състезават за поста.

Бъчварова: Представянето на Ирина Бокова е неубедително

Той пожела на Бокова успех, но уточни, че ако на посочената дата тя не се класира сред първите двама, правителството ще обсъди допълнително какво да прави.