Откриха легендарен потънал кораб
Откриха легендарен потънал кораб / Guliver/Getty Images

Изследователи намериха останките от кораба "Терор" на неуспешната британска експедиция на Джон Франклин, търсеща Северозападния арктически пасаж, съобщиха световните информационни агенции и БТА.

Останките на кораба, потънал преди 170 години, са намерени на 24 м дълбочина, недалече от остров Бичи, в арктическия район Нунавут. Те са в добро състояние. Ръководителят на експедицията Ейдриън Шимновски ги нарече "капсула на времето".

Учени са на път да разгадаят една от най-големите арктически загадки

„Влязохме в столовата, в няколко каюти, намерихме склада с провизиите, където имаше чинии и консерва на рафтовете. Забелязахме две бутилки вино, маси и празни лавици. Намерихме бюро с отворени чекмеджета, в задния ъгъл на едно от тях има нещо", съобщи един от ръководителите на организацията от борда на изследователския кораб „Мартин Бъргман".Това е вторият от двата потънали кораба на експедицията. Първият - "Еребус", бе намерен през 2014 г. на около 50 км от "Терор". Те са едни от най-търсените обекти в морската археология.

Ледовете блокират двата кораба край остров Кинг Уилям* през 1846 г. и те повече не излизат в открити води.

Извадиха 43 тона сребро от потънал кораб

Джон Франклин (1786 - 1847) потегля със 128 души екипаж през 1845 г. с двата кораба "Терор" и "Еребус", за да търси Северозападния пасаж - прекия път до Азия от Атлантическия до Тихия океан през Арктика.

Впоследствие корабите на британския изследовател засядат в ледовете и остават така година и половина. Джон Франклин и 23 други членове на екипажа умират на 11 юни 1847 г. при неизяснени обстоятелства, според записка на участник в експедицията, преживял тази дата. На 22 април 1848 г. 105 оцелели напускат корабите и потеглят към твърда земя. Никой от тях не оцелява, всички загиват от глад, студ и болести. Двата кораба са погълнати от ледовете.

През годините са организирани множество експедиции в опит да се изясни съдбата на Джон Франклин и хората му. Търсенията започват още в средата на 19-и век, непосредствено след края на гибелната експедиция на британския изследовател. Експедицията на Франсис Макклинток през 1857-1859 намира множество вещи на участниците в експедицията и останки на някои от тях.

Археолози откриха ценности от кораб, потънал преди 1600 години

На съдбата на изчезналата експедиция на сър Джон Франклин е посветен известният роман „Терор" на американския писател Дан Симънс.

*Остров Кинг Уилям е част от в Канадския арктически архипелаг в административната територия Нунавут в северозападната част на Канада. Той е 15-ият по големина сред канадските острови. Намира се в южната част на архипелага, като на североизток и югоизток протоците Джеймс Рос и Рей го отделят от полуостров Бутия. На юг протокът Симпсън го отделя от полуостров Аделейд, а на северозапад протокът Виктория - от остров Виктория.