ЕК е готовност да ни подпомогне допълнително за опазването на външните граници на ЕС
ЕК е готовност да ни подпомогне допълнително за опазването на външните граници на ЕС / БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, в което съобщава, че на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Братислава тази седмица ще постави въпроса за оказването на допълнителна помощ на нашата страна в опазването на външните граници на Общността. Това съобщи БТА, като се позова на пресслужбата на ЕК.

Юнкер изразява признание за свършената досега работа от българските власти по опазването на границите. Той допълва, че очаква ЕК да получи допълнителен списък с нуждите на място.

България чака джипове и термовизионни камери от Германия

Председателят на Еврокомисията добавя, че възнамерява да постави въпроса за необходимото съдействие на заседанието на европейските ръководители.
ЕК разбира, че охраната на външните граници на ЕС изисква общ отговор, пише Юнкер.

Той изразява надеждата, че въвеждането в действие на новата европейска служба за гранична охрана ще допринесе в тази посока. По неговите думи е важно след сключването на споразумението за миграцията с Турция да не възникнат нови пътища за навлизане в ЕС.

Борисов: Искаме ЕС да спазва своите ангажименти

Юнкер изразява подкрепа за осигуряването на европейски средства за подобряването на съоръженията по българската граница.

Председателят на ЕК уточнява, че е разработен план за спешни действия и той може да бъде задействан при необходимост. Юнкер съобщава, че тази седмица ще изпрати в България съответните официални представители на комисията за оценка на нуждите.