Задръстванията в Пловдив са показател за развитието инфраструктурата, счита Лиляна Павлова
Задръстванията в Пловдив са показател за развитието инфраструктурата, счита Лиляна Павлова / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив
Задръстванията в Пловдив са показател за развитието инфраструктурата, счита Лиляна Павлова
89565
Задръстванията в Пловдив са показател за развитието инфраструктурата, счита Лиляна Павлова
  • Задръстванията в Пловдив са показател за развитието инфраструктурата, счита Лиляна Павлова

Пловдив е един от ключовите двигатели за развитието на българската икономика. Градът е разкопан, но това означава, че животът тук кипи. Задръстванията са показател за развитието на инфраструктурата“. Това заяви в града под тепетата министърът на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по повод огромните тапи, които се образуват в Пловдив заради големия брой пътни ремонти. Павлова участва в националната кампания „Региони в растеж“, посветена на развитието на Южна България до 2020 г.

От думите й стана ясно, че новият програмен период по програмата предвижда три фонда за градско развитие -  един за София и по един за Северна и за Южна България. В тях ще има две кредитни линни за финансиране на проекти чрез отпускане на дългорсочни нисколихвени кредити.

Отделно ще има подфонд за регионално разитие на туризма в Южна България, който ще финансира проекти за популяризиране, социализиране и промотиране на културно-историческото наследство и обслужваща инфраструктура, като бази за отдих и атракционни.

По новия програмен период на „Региони в растеж“ Пловдив получава малко над 80 милиона лева. Сумите са предвидени за три обособени зони на Пловдив, разделени на Социална, Индустриална или Икономическа и така наречената Зона с обществен характер.

Очакваните пари ще бъдат вложени в проекти за градска среда, в социална и образователна инфраструктура и за безплатно саниране на жилищни сгради.

Министърът на културата Вежди Рашидов, който също присъстваше на дискусията, подкани общинската администрация в лицето на кмета Иван Тотев да поиска от Министерството на финансите дължимите на града досега 2,5 милиона евро - 500 000 за 2014 година, 750 000 за 2015 година и 1 250 000 за 2016 година, част от общата сума за подготовката на „Пловдив 2019“, която беше отпусната с решение на Министерски съвет.

По време на форума стана ясно още, че 24 гимназии, от които 8 в Пловдив, ще бъдат ремонтирани, в тях ще бъдат създадени специални лаборатории и места за практически занятия, за да може бизнесът в партньорство с учебните заведения да провеждат специализирани обучения, така че да има достатъчно специалисти със средно специално образование.

В подкрепа на реформата в спешната помощ ще се финансират спешни центрове в малките и отдалечени населени места, стационари и специализирани линейки и реаномобили, чрез които да се транспортират болните до големите лечебни заведения в областните центрове. 40 общини и 918 населени места от регион Родопи ще получат подкрепа в рамките на програмата за подкрепа на слаборазвитите населени места в страната.

По – рано днес градоначалникът и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов откриха голям фермерски пазар в центъра на Пловдив.