Председателството на Съвета на ЕС няма да вдигне жизнения стандарт в България
Председателството на Съвета на ЕС няма да вдигне жизнения стандарт в България / БГНЕС, архив

Председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 година няма да повиши жизнения стандарт в страната.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева.

На брифинг тя обясни, че председателството ни е обвързано с програмата Европа 2020, както и с това, което е направено от председателствата до момента. Първата среща на новата тройка, която ще председателства Съвета на ЕС - Естония, България и Австрия ще се проведе утре в Талин. На нея ще бъдат обсъдени приоритетите и разппределени задачите, обясни Кунева.

Миграция и сигурност, енергийният пазар и стимулиране на бизнеса и малките и средни предприятия са основните приоритети на българското председателство, посочи директорът на Националния център по подготовката и провеждането на председателството посланик Любомир Иванов.

Той изрази надежда на срещата в Талин да бъдат договорени единни усилия с Естония и Австрия. Според Меглена Кунева изтеглянето на българското председателство заради Брекзит с половин година по-рано ще бъде стрес за страната ни, но ще трябва да го преодолеем.

По думите й българската администрация е подготвена до известна степен за предстоящото председателство, тъй като не е преставала да работи по подобни теми. Вече има оферти за обучение на 1700 души от администрацията за предстоящото председателство. Обучението ще започне интензивно от януари 2017 и трябва да приключи до октомври.