Одобрена е стратегията на МИГ Тервел - Крушари за новия програмен период
Одобрена е стратегията на МИГ Тервел - Крушари за новия програмен период / .lagmbch.eu

Министерството на земеделието и храните одобри стратегията на МИГ Тервел - Крушари за новия програмен период /2014-2020 година/, съобщават от община Тервел. Подготвят се документите за подписване на договора за финансиране.

Общо 2 933 000 лева без ДДС очакват двете общини и бизнеса в Тервелска и Крушарска община. Три мерки с общ бюджет  1 633 000 лв. без ДДС са предназначени за земеделски и неземеделски дейности. Интензитетът на помощта е от 40 до 70% - в зависимост от вида на инвестицията и статута на бенефициента. Други 1 300 000 лв. са за проекти на местните власти.

И през този планов период, стратегията на МИГ дава приоритет на проектите на бизнеса. Така беше и през предходния планов период.

Критериите за оценка на проектите са съобразени с нуждата от решаване на характерни за територията проблеми – необходимост от подкрепа на млади предприемачи, от разкриване на работни места, от увеличаване на дела на производствата и преработването за сметка на услугите, от сдружаване на производители за постигане на ефективен маркетинг на продукцията им.

Общините Тервел и Крушари също имат сходни проблеми, които ще намерят решение чрез МИГ – през последните години те се обърнаха към историческото наследство, което имат на териториите си – крепостите Залдапа и Палматис, за да го проучат и да създадат база за устойчив туристически продукт. Полезни ще бъдат и инвестициите в подобряване на материалната база на местните образователни звена и читалища. Социалните услуги също все още се нуждаят от разширяване и надграждане.

Приемът на проекти от  МИГ все още не е обявен. Това ще стане след като бъде подписан договорът за финансиране и се устрои работата на МИГ .Офисът на МИГ ще остане на същото място – на втория етаж на общинска сграда (бивше общежитие) в гр.Тервел. Помещенията са предоставени за безвъзмездно ползване на МИГ от Община Тервел и са основно ремонтирани, оборудвани и обзаведени. В Тервел ще има и обособено работно място в информационния център на общинска администрация – с осигурена достъпна среда за хора с увреждания. В Община Крушари ще функционира изнесено работно място.

МИГ Тервел-Крушари е единствената местна инициативна група в областта, която успя да осигури навременно финансиране за малки проекти на бизнеса и местните власти за два поредни планови периода, припомнят от общината. И при двете кандидатствания – през 2011 и през 2016-та година, финансирането бе осигурено при изключителна конкуренция между местните инициативни групи. В условия на ограничен финансов ресурс както за частния, така и за публичния сектор, средствата, които се осигуряват чрез Стратегията на МИГ са изключително полезни и в много случаи представляват единствена алтернатива за реализирането на подготвени и необходими за населението проекти.