Протест пред Пирогов след пореден случай на агресия над лекари
Протест пред Пирогов след пореден случай на агресия над лекари / Sofia Photo Agency, архив
Протест пред "Пирогов" след пореден случай на агресия над лекари
89556
Протест пред "Пирогов" след пореден случай на агресия над лекари
Протест пред "Пирогов" след пореден случай на агресия над лекари
Протест пред "Пирогов" след пореден случай на агресия над лекари
  • Протест пред "Пирогов" след пореден случай на агресия над лекари
  • Протест пред "Пирогов" след пореден случай на агресия над лекари
  • Протест пред "Пирогов" след пореден случай на агресия над лекари

Два случая на насилие над лекари за последните дни в най-голямата спешна болница в страната "Пирогов". Пациент започнал да буйства и пребил сестра и лекар, а придружител на друг пострадал насочил пистолет към лекар и медсестра, защото не му позволили да присъства в залата, в която обработват раните на пациента. Първият инцидент провокира недоволството на работещите в лечебното заведение и тази сутрин стотина от тях излязоха на мирен протест пред болницата, с искане за незабавна и адекватна реакция от полицията, прокуратурата и съда.

Привлякоха като обвиняем нападателя на медици в "Пирогов"

Инцидентът, провокирал недоволството на лекарите, се е случил рано сутринта в неделя. Пациент с порезна рана на лицето е бил докаран от екип на спешна помощ, приет и обслужен в лечебното заведение, разказа един от пострадалите - д-р Тома Попов:

"В момента, в който го освобождавахме, той връхлетя с юмрук и крака събори мен, един от охраната, една от сестрите удари, счупи и лицевата кост".

Попов допълни, че пострадалата сестра в момента се намира в лицево челюстната хирургия на болницата. Друг лекар - Росен Георгиев, който работи в детската ортопедия на болницата, разказа за втори случай на агресия в „Пирогов".

"На 6-ти вечерта, около 20:00 ч. дойде един пациент с ухапване от куче. Родителите бяха много агресивни. След като им беше обяснено, че не могат да присъстват в залата, която ние обработваме раната, защото е стерилна, те останаха много недоволни и няколко минути по-късно дойде друг човек, който извади пистолет срещу мен и сестрата и отправи заплахи за физическа саморазправа", каза д-р Георгиев.

Нова агресия над лекари от Спешна помощ, нападателят атакувал и полицаи (ВИДЕО)

Въпреки, че извършителят е заснет от камери, към момента самоличността му не е установена. Случаят с нанесения побой обаче бележи връхната точка, която тази сутрин накара лекарите за 20 минути да излязат пред болницата. Според дългогодишния началник на Клиниката по интензивно лечение проф. Милан Миланов за пореден път насилникът няма да получи това, което заслужава:

"От 10 години нашето съсловие е подложено на тежък геноцид. В последно време даже слушам как ние сме крадци в официално заявление на същия този министър, защото ние не сме били съгласни, пък и пациентите, с идиотията пръстови отпечатъци. Още нещо - във всяка нормална държава този идиот отдавна щеше да лежи в затвора", каза проф. Миланов.

Здравният министър Петър Москов определи инцидента като брутален.

"Идиоти ще има винаги. В какво състояние е бил пациентът предстои да стане ясно с точност. От там нататък пациентът е бил арестуван и поради факта, че му се е налагало на базата на констатациите на лекарите тук наблюдение в болница му е била образувана мярка за неотклонение подписка и е заведен до друго лечебно заведение, където да бъде наблюдаван", каза министър Москов.

Утре ще се проведе среща между оперативното ръководство на МВР и ръководството на „Пирогов", на която ще се обсъди необходимо ли е увеличаване на мерките за сигурност в лечебното заведение.