Кремъл след противоречиви съобщения: Не подкрепяме смяна на българския кандидат за ООН
Кремъл след противоречиви съобщения: Не подкрепяме смяна на българския кандидат за ООН / Thinkstock/Getty Images

Съобщенията в някои български медии, че Русия се била съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН, вместо официално издигнатата директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, не съответстват на действителността, заяви Дмитрий Песков - прессекретар на президента на Русия, цитиран от ТАСС.

"Това не е така", каза той, коментирайки съобщенията, че подобна договорка уж била постигната по време на срещата на руския държавен глава с канцлерката на Германия Ангела Меркел в кулоарите на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Китай.

Няма предложение Бокова да бъде заменена с Георгиева

По-рано днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, по повод на споменатите публикации в български медии, подчерта, че опитите на отделни държави да повлияят на страните да издигат свои кандидати за поста генерален секретар на ООН, са неприемливи, а съобщенията, че Русия е могла да подкрепи такива действия, са лъжа.

Според нея изборът на една държава на кандидатура за най-високия пост в ООН, са суверенно решение на самата страна. Захарова нарече подобни съобщения опити "да бъде въвлечена Русия в задкулисни игри".

Замесиха Кристалина Георгиева в скандал с Ирина Бокова

ТАСС припомня, че Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО, на 11 февруари т.г. бе предложена за генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България при ООН. Постът, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки-мун, ще се оваканти на 1 януари.

Според съществуващите правила, за да бъде назначен на този пост, претендентът трябва да събере 9 гласа "за", включително и гласовете на всички постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено за утвърждаване от Общото събрание на световната организация.

Източник: БТА