С Volki car състезание завършват празниците на Хасково
С Volki car състезание завършват празниците на Хасково / DarikNews.bg, Архив

Последен ден от програмата за празниците на Хасково е днес. От 10.00 ч. в хотел „Родопи“ е отборният бридж турнир за купата на град Хасково.

В 12.00 ч. на Веспрем ще се проведе Volki car  - автомобилно състезание, също за купата на Хасково. Volki car са специална разработка, тежат половин тон и имат 1 250-кубиков двигател. Миналата година в зрелищно състезание с малките коли в димитровградския парк „Марица“ се включиха 9 пилоти.

С Volki car състезание завършват празниците на Хасково
netinfo

Автомобилите Volki car  са конструирани от известния турски рали пилот Волкан Ъшък. Първите 3 такива състезателни коли пристигат в България през 2014 г. и от тогава в страната стартират сериите V1 Challenge, като шампионатът е в 6 кръга в шест различни градове. У нас с организирането на шампионата се занимават бившите рали пилоти Тезджан Мустафов и Мете Пала, които са официалните представители на V1 Challenge България и държат правата за организиране на шампионата у нас. TM-Motosport с шеф Турал Метков е спортният клуб, лицензиран от БФАС и отговорен за провеждане на състезанията.

 

България е четвъртата страна, в която те се организират. Преди това домакини са Турция, Туркменистан и Молдова. Форматът на шампионата е разработен така, че да бъде достъпен за пилотите, а зрителите да могат максимално да се забавляват.  Затова за трасе се използват булеварди или централни пространства в града, като програмата на надпреварите трае около 4 часа.