Двамата най-видни политически мъже на Русия - президентът Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев, решиха да прекарат заедно уикенда на чист въздух и избраха за целта Новгородска област, съобщи пред журналисти говорителят на държавния глава - Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Двамата пристигнаха привечер на остров Липно в езерото Илмен, откъдето на катер по делтата на река Мста тръгнаха на разходка по езерото. Времето бе спокойно, което позволи на Путин и Медведев да изминат спокойно няколко километра по водата и да побеседват в неформална обстановка, разказа Песков.

По пътя те срещнаха местни рибари с две сойми - дървени лодки, дълги между 12 и 15 м. Те ловели риба с помощта на гриб - вид рибарска мрежа. Рибарите били удивени от появата на президента и премиера, които се спрели при тях и ги поканили да се присъединят към разговора.

Художничка нарисува потрети на Путин и Медведев с гърдите си

Рибарите показали на Путин и Медведев как се лови риба с този вид мрежа, опъната между двете лодки. ТАСС отбелязва, че по този древен начин са ловили риба в езерото Илмен още по времето на Александър Невски.

Президентът и премиерът подробно разпитали рибарите за технологията на изработването на тези лодки и за породите риба, въдещи се там. После те заедно слезли на брега на река Мста и запалили огън, край който продължили разговора. Неформалната атмосфера не попречила на рибарите за зададат на първите държавни мъже вълнуващите ги въпроси, свързани с регистрирането на риболовните съдове, борбата с бракониерството, подкрепата за рибарската професия и развитието на науката.

Владимир Путин показа как тренира във фитнеса

Рибарите сварили рибена чорба, с която нагостили видните си събеседници и ги поканиха отново да им гостуват на вкусната рибена гозба.

Путин и Медведев обещаха помощ на рибарите от Новгородска област, които се оплакаха, че сегашното законодателство не им позволява да регистрират традиционните си лодки с платна. Освен това Путин обеща да реши проблема с разчистването на руслата на реките в областта. "Поговорихме с губернатора, той ще подготви съответните документи, ще помолим Дмитрий Анатолиевич (Медведев) да отдели пари, примерно 80 милиона годишно", каза Путин, цитиран от ТАСС. Според рибарите с тази помощ проблемът, съществувал от десетилетия, ще бъде решен за пет години.

Путин подкара „Лада Веста" (ВИДЕО)

Остров Липно е едно от живописните места в езерото. Сега на него живее само една възрастна жена. Рибарите често спират там по време на лов. На острова се намира и една от първите каменни църкви, издигнати след монголското нашествие - "Св. Никола", построена през 1292 г., обяснява ТАСС.

В нея са запазени някои от първоначалните й фрески. Храмът е бил разрушен по време на Втората световна война, но е реставриран през 1956 г. и е паметник на културата.

Най-добрите моменти на Путин за 2015 година (ВИДЕО)

Източник: БТА