Преустановяват достъпа на автомобили в Стария Пловдив заради срещата на президентите от „Арайолуш“
Преустановяват достъпа на автомобили в Стария Пловдив заради срещата на президентите от „Арайолуш“ / Дарик радио Пловдив, архив

Във връзка с провеждането в Пловдив на 12-ата Среща на държавните ръководители на страните от групата „Арайолуш“, от 13 до 15 септември включително, поетапно ще бъде спирано движението по улици в централната градска част, като на място полицейски служители ще насочват автомобилите по обходни маршрути. На 14 септември ще бъде преустановен достъпът на моторни превозни средства на територията на Стария град.

През тези дни гражданите, които притежават разрешителни за влизане в Стария Пловдив, ще могат да паркират безплатно на „Синя зона“ и „Зелена зона“, като за целта е необходимо пропуските им да бъдат поставени на видно място на таблото на автомобила.

Организаторите поднасят своите извинения за причиненото неудобство и се надяват на разбиране от страна на гражданите.

На 14 септември в Регионалния Етнографски музей в Пловдив и на 15 септември в Националния исторически музей в град София ще се проведе 12-ата Среща на президентите на страните от групата „Арайолуш“, чийто домакин ще бъде президентът Росен Плевнелиев.

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев на посещение в България ще бъдат президентът на Федерална република Германия Йоахим Гаук; на Италианската република Серджо Матарела; на Република Латвия Раймондс Вейонис; на Република Малта Мари-Луис Колейро Прека; на Република Полша Анджей Дуда; на Португалската република Марсело Ребело Де Соуза; на Република Словения Борут Пахор; на Република Унгария Янош Адер и на Република Финландия Саули Нийнистьо.

През 2015 г. в Германия, страната ни единодушно бе определена за домакин на следващата среща на групата „Арайолуш“. В рамките на форума в Пловдив и София, държавните ръководители на парламентарните републики в Европейския съюз ще обсъдят бъдещето на обединена Европа и на Балканите, както и предизвикателствата, пред които сме изправени днес – миграционната криза, борбата с тероризма, Европа след Брекзит. На 15 септември участниците в срещата на най-високо равнище ще дадат съвместна пресконференция в Дом 2 на Резиденция „Бояна“ в София.