Само 2 неотложни кабинета за почивните дни в Пазарджик
Само 2 неотложни кабинета за почивните дни в Пазарджик / netinfo

Само два кабинета за неотложна помощ обслужват пациенти в Пазарджик през почивните и неработните дни. Това каза д-р Красимир Кулински, председател на Районната колегия на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Дежурни медици работят в сградите на „Хигия” и „Здраве”. Те приемат само пациентите на джипита, с които имат договор.

Семейните доктори са задължени да осигуряват 24-часово обслужване на пациентите си от 2010 година, припомня д-р Кулински. Оттогава държавата отпуска по 11 стотинки на пациент, които по правило се превеждат на дежурните кабинети. Сумата никак не е малка – на листа от 2000 пациенти се падат по 220 лева. Всеки сам преценява дали да ги даде на някого и да почива събота и неделя или сам да се труди и да си запази парите.

Въпросът е уреден различно в общините на Пазарджишка област, обяснява председателят. На места – като в Панагюрище и Стрелча, личните лекари се разбират помежду си кой да дежури в извънработно време. Други пък разчитат на себе си, но така трябва да са на разположение 24 часа в денонощието. Дали това е възможно, всеки сам може да си отговори.

Слабост в организацията на неотложната помощ е още, че реално не покрива цялото неработно време на личните лекари. От понеделник до петък е на разположение от 20 до 8 часа. Масовото работно време на джипитата е от 8 до 13 часа, след което кабинетите остават заключени, защото следобедите са за домашни посещения. По принцип. Ако човек позвъни на семейния си доктор през това време обаче, често се оказва, че той е в дома на друг болен и не може да се отзове бързо. Не е рядкост и на посочените телефони на неотложните кабинети да не отговаря никой или оттам да последва съвет да звъннете на 112.

Така често единствената възможност при криза или травма остава Спешна помощ. Дали обаче тя има задължението и потенциала да поеме потока от пациенти, който никак не е малък? 128 са действащите практики на лични лекари в областта, от които 62 са в Пазарджишка община, показват данни от регистъра на НЗОК.

Към изброените неуредици се допълва и незнанието на хората каква е разликата между спешна и неотложна медицинска помощ и докъде се простират ресорите им. Първият включва дълъг списък животозастрашаващи състояния, като инфаркт, инсулт, всички видове ухапвания от животни и отравяния, кома, дихателна недостатъчност, белодробна емболия, травми, някои хирургични интервенции като инфаркт на червата или остра жлъчка, бъбречни кризи, усложнено раждане и др. Всичко извън тях би трябвало да е задължение на джипитата или неотложните кабинети.

Дежурствата за работещите в Спешното отделение към МБАЛ-Пазарджик през почивни и празнични дни са свръхнатоварени, посочва данни от журнала завеждащата отделението д-р Лидия Гочева. В най-тежките моменти за 24 часа са обслужвани по 120-130 души. Най-често това се случва при дълги поредици от неработни дни, както бяха около Съединението. За Деня на независимостта се очаква следващия масов наплив.

Не всички са в тежки състояния, но медиците нямат право да ги върнат. Общественото определение гласи, че „спешен е всеки пациент, който смята себе си за такъв и е уведомил за това спешна медицинска помощ, който със специализиран, случаен или собствен транспорт или „на крака” е влязъл през входа на спешното приемно отделение”. Не е рядкост неосигурени да спекулират с това, за да не плащат пълната цена на прегледа си.

Изброените пропуски, от които най-потърпевши са пациентите, продължават вече 5 години. От началото на 2011 година общопрактикуващите лекари бяха задължени да осигурят 24-часово обслужване, което обаче и досега е само на книга. Не само в Пазарджишко, а и в цялата страна.