Първолаче заставило майка си да влиза в час
Първолаче заставило майка си да влиза в час / Тина Соколова

Първокласничка от пазарджишкото СОУ „Георги Бенковски” принудила майка си да влиза с нея в час. Момиченцето до токово степен било свикнало с нея, че в началото на учебната година плачело сърцераздирателно, вместо да внимава в уроците. Затова се наложило предприемането на нестандартния подход, разказаха хора от екипа.

Жената била домакиня и до първия звънец с дъщеричката си били неразделни. Любимо колективно занимание на мъничката ученичка дотогава били разходките, съчетани с пиене на кафе. Още в първия час започвала да рони сълзички и да хлипа „Не искам в клас, искам на кафе с мама”. Така месец по-късно родителката по неволя станала част от класа. Сядала тихичко на последния чин и „инспектирала” всички занятия. Докато момиченцето все пак не приело някак мисълта, че е време да „среже пъпната връв”.

Това е само една от многото интересни истории, които са влезли в школския фолклор на най-голямото училище в Пазарджишка област. Там в момента кипи усърдна подготовка за 15 септември. Докато хигиенистките премитат двора, от сградата излизат преподаватели след тежко заседание за планиране на учебната година. Да си припомнят за необичайните случки в работата, е малка разтуха.

Учебното заведение очаква над 800 деца да се върнат в класните стаи. И тази година са сформирани 5 паралелки първокласници. Те са най-трепетно очакваните от екипа, макар вече да е започнала подготовката на малчуганите. Те имат леки ваканционни занимания преди първия звънец, които им помагат да свикнат с новата обстановка, реда в нея, да се опознаят с госпожата и помежду си.

Друг първолак, когото работещите в СОУ „Георги Бенковски” няма да забравят, е дребничко момченце, толкова дребничко, че трябвало да протяга ръчички нагоре, за да ползва мивките в тоалетната. Детето не можело да ползва кабинките с клекало, така че се налагало да го водят в такава със седалка на втория етаж. Учители, които не го познавали, го спирали по коридорите и го питали да не е попаднало там погрешка. То обаче с гордост им обяснявало, че вече е ученик.