Близо 1900 първолаци влизат в класните стаи в Търновско
Близо 1900 първолаци влизат в класните стаи в Търновско / netinfo

1899 деца за първи път ще влязат в класната стая на 15 септември в област Велико Търново. Те са обхванати в 101 паралелки. 91 на сто от първокласниците са записани в полуинтернатни групи, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева.

Днес в Областна администрация се проведе заседание на Областната комисия по образование, наука, младежки дейности и спорт, където основната тема бе готовността на региона за предстоящото откриване на новата учебна година.

По време на срещата стана ясно, че сформираните паралелки след завършен седми клас са 40, което е със седем по- малко от планираните. След завършено основно образование класовете са 36, при планирани 38. Близо 2800 ученици ще се обучават в 155 маломерни и 70 слети паралелки, информира още инж. Личева. „Отпадналите ученици от образователния процес тази година са 70, като техният брой е с 5 по- малък от миналата година“, обясни началникът на инспектората.

Тази учебна година ще започне с три школа по- малко за област Велико Търново. Става дума за училищата в селата Орловец и Недан, както и Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Свищов.

Четири учебни заведения в областта не са приключили с ремонтните дейности, които традиционно се провеждат през лятната ваканция. В ОУ „Хаджи Димитър и Стефан Караджа” в Караисен завършват подмяната на дограма, в лясковеското НУ „Цани Гинчев” се правят нови санитарни възли, в ОУ „Бачо Киро” в Бяла Черква се работи по саниране на сградата и смяна на отоплителната инсталация.

 

В област Велико Търново продължават да се търсят учители. 121 са свободните работни позиции към 1 септември. Търсят се 40 преподаватели в целодневната организация на учебния процес за начален етап, а така също учители по български език и литература, английски език, математика. Обявени позиции има и за логопеди, психолози, специалисти по професионална педагогика, ресурсни учители и преподаватели по информационни технологии.