16 са осиновените кучета от приюта за бездомни четириноги „Дай лапа” в Кърджали от началото на годината
16 са осиновените кучета от приюта за бездомни четириноги „Дай лапа” в Кърджали от началото на годината / netinfo

16 са осиновените бездомни кучета от началото на 2016 година в приюта за четириноги бездомници „Дай лапа” в Кърджали, каза по време на Деня на отворените врати на общинското предприятие ветеринарния лекар д-р Николай Каснаков.

По думите му на месец през приюта преминават между 25 и 40 кучета, на които се извършва общ преглед на здравословното състояние, обезпаразитяване и кастриране. На всички преминали животни се поставя ушна марка. Екипът на приюта реагира на всеки подаден сигнал.

Д-р Каснаков посочи, че от 2013 година до сега няма нито един случай на евтаназия /умъртвяване/ на куче заради агресия. Починалите за същия период са 18, предимно от естествена смърт. Регистриран е един случай на починало куче от пневмония и два след установено инфекциозно заболяване.

Според ветеринаря приютът „Дай лапа” има добри условия за отглеждане на кучета. Помещенията са чисти и дезинфекцирани, животните във видимо добро здравословно състояние, а от три месеца за подобряване на хигиените условия е назначен служител.

„В същото време проблемът с безстопанствените кучета продължава да съществува, заради пускането на свобода на домашни любимци от т.нар. грижовни стопани,  довеждането на животни от други населени места в страната, а вече и от Гърция”, коментира още д-р Каснаков.