Правителството обясни за сделката за Царските конюшни
Правителството обясни за сделката за Царските конюшни / БГНЕС, архив

Сделката за "Царските конюшни" касае прекратяване на държавната съсобственост върху земите, а не върху сградите в тези имоти, които са собственост на три министерства, съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет регионалният министър Лиляна Павлова след изнесената от БСП информация за тази сделка.

На практика прекратяването на държавната съсобственост означава, че земята е в ръцете на частна фирма, а сградите си остават собственост на държавата.

Павлова уточни, че в края на миналата година областният управител Веселин Пенев е уведомил министерството за намерението за това прекратяване, но тъй като за земята се водят съдебни дела, които и към този момент са висящи, министерството е защитило държавния интерес и е отказало да се прекрати тази държавна съсобственост.

В ГЕРБ се заговори за оставка на областния управител на София заради "Царските конюшни"

Другото министерство, което има имоти на тези земи, е Министерството на земеделието и храните. Ресорният министър Десислава Танева уточни, че са отказали да бъде задвижена тази процедура, след като по същия начин областният управител ги уведомил за предстоящото ликвидиране на съсобственост на земята.

Колкото до вътрешния министър Румяна Бъчварова, тя също взе отношение по този въпрос, като уточни, че имотите на МВР, които са разположени върху тези земи от 16 години са обявени за такива с отпаднала необходимост, но до ден днешен не е издаден акт, който да удостоверява собственост на тези имоти.

Борисов разпореди проверка за продажбата на "Царските конюшни"

За оставката на областния управител Веселин Пенев Бъчварова припомни, че още тази сутрин премиерът Бойко Борисов е заявил тя да бъде подадена, най-вече защото Пенев не е информирал премиера за тези действия по сделката.